2012. február 2., csütörtök

Fran Palermo, Viza(US) koncert - A38

Örmény hörgős folk metál, Serj Tankian karambolja a Ramsteinnel: azaz Viza. Az amerikai együttes Los Angelesből érkezett, hogy Kelet-Európa ihlette stílusú új albumukat bemutassák. Ezt egy igen dinamikus koncerttel meg is tették. A sikerüket mutatja, hogy az A38 hajó már a második számnál erős ringásba kezdett a táncoló tömegnek köszönhetően, és nem sokkal később egy-egy zúzósabb számnál jelentős méretű pogo is kialakult. A jó hangulatot előzenekarként a Fran Palermo 10 tagú üdítően egyedi magyar zenekar teremtette meg.

Fran Palermo koncerten először (és egészen idáig egyedüli alkalomként) 2011-ben voltam Veszprémben az Utcazene Fesztiválon. Azonnal megtetszett a zenéjük, és a rá táncoló nagy tömeg alapján sokan másoknak is. Meg is lett az eredménye: a szakmai zsűri nekik ítélte a harmadik helyet(nálam abszolút nyertek).
A fesztivál óta honlapjukon nyomon követem őket, és ahogy láttam bizony bőven adtak koncertet az elmúlt hónapokban, nagy sajnálatomra eddig nem volt lehetőségem ezekre elmenni. Ezért is örültem meg nagyon, amikor erről a koncertről tudomást szereztem, és rögtön foglaltam is helyeket, amik hamar el is keltek.
A népes zenekar széles hangszer-palettával dolgozik: trombita, kürt, melodika, hegedű, különféle dobok, buzuki, és sok egyéb, melyek különleges hangulatot árasztanak együtt. A banda főleg feldolgozás számokkal operált a koncerten, de egytől egyig beletették egyéniségüket. Stílusra indie, folk, de sok népzenét is felvonultat a repertoárjuk. És nem csak zenélésben, de éneklésben is a toppon vannak. Negatívumot nem tudok, és nem is akarok mondani, remélem mihamarabb újra hallgathatom őket élőben, vagy majd a hamarosan elkészülő albumukon.

Egy kisebb átszerelési(és sör feltöltési) szünet után kezdett a Viza, és az addig lágy hangulatot azonnal felváltotta a keményebb zene. Megjelenésükkel rögtön feltűnést keltettek, kedvencem a dobos mindnet átölelő hajkoronája volt.  A számok sorrendje nagyon profin volt megválogatva, egy lassabb dallamos felvezetést egyre metálosabb számok követtek, amik alaposan megmozgatták a minden korosztályból összetevődő hallgatóságot. Hamar eszembe jutott Serj Tankiannel összehasonlítani őket, és mint később olvastam ezzel sokan vannak így, nem véletlenül: a válasz közös kiadójuknál keresendő. Az egymást követő számok dinamikai fejlődése nem hagyta unalmassá válni az amúgy kissé egyhangúvá váló koncertet, azonban a közönség fiatalabb résztvevőinek egy hányada(valószínűleg a Fran Palermo törzsközönségéhez tartozó emberek) elszivárgott menet közben.

Egy nagyon jó hangulatú estét tudhatok magam mögött, semmiért ki nem törölném.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Szürke Farkas!

    Egyetértek az este minősítését illetően, bár akik csak a Fran Palermo miatt jöttek, hááát... - Majd felnőnek. (Az, amit "Palermoék" szeretnének csinálni, tetszik is, majd egyszer beérnek. Egyediek, és nem egy szokványos produkció, de még szerintem nem az igazi.)

    Valószínűleg nem hallgattad (vagy nem eleget) albumon a Vizát, amikor Rammsteint és "hörgős metált" emlegetsz, de megbocsátható. ;-)

    (Egyhangúságról véleményem szerint pont a VIZA esetében nem lehet beszélni, esetleg a Fran Palermonál, hiszen egy témát 10 percig ismételgetni szerintem egyhangúbb, de hát az ízlések persze eltérőek, és ez így is van jól.)

    Ajánlom mindenki figyelmébe a régi VIZA számokat (is), amelyek - pont a későbbi néminemű stílusváltás végett - még VISA néven lettek felvéve. Mennyei muzsika, tele érzelemmel, dinamikával, még úgy is, hogy vajmi kevés benne a torzított gitár, "hörgés" meg talán összesen egyetlen számban fellelhető, bár a rekedtes hangon való éneklés nálam még közel sem a "hörgés" kategória...

    Nagyon egyedi műfaj, összetéveszthetetlen stílusjegyekkel. Valóban az utolsó két albumon érezhetőek Serj Tankian, illetve System Of A Down hatások, amit egyébként nem is titkolnak "Vizáék", hiszen jó barátok Serj-el...

    Egy a lényeg: tényleg fergeteges este volt!!! ;-)

    Üdv.: Bartucz Miki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban most hallottam először a Vizát, a koncert honlapján kitett számot. Köszönöm amiért felkeltetted érdeklődésemet, a Visa időszak beli hiányosságaimat feltétlenül pótolni fogom, legalább is belehallgatok :)

      Törlés