2012. március 23., péntek

pont com - élő film a színházban


A Dömötör Tamás rendezte pont com egy kapcsolati dráma újszerű színrevitele, hiszen a szereplők java nem a színpadon, hanem távolabbi díszletekben játszik, élő videóhíváson keresztül.




A főszereplő Péter nem tudja elhagyni lakását, amit anno felhalmozott pénzéből teremtett meg, ellátva a totális bezártsághoz szükséges minden jóval. A biztosítója helyette intézi a külvilágot, pszichiátere és anyja pedig jobbulásáért küzd a maga módján. Ez azonban csak a kerete a színdarabban megelevenített élet válságának, hiszen Péternek nem a világgal való érintkezés hiányzik, hanem az emberi kontaktus, mely az első jelenet időpontjában már csak a legszükségesebb kommunikációra, és a pornó nézésre korlátozódik. Ennek megváltoztatása miatt internetes társkeresésbe kényszeredik. Péter először a szexuális érintkezés témakörében próbálja életét fejleszteni, de hamar valódibb kapcsolatok után vágyódik.

Az előadás tabuk nélküli, vagyis pornográf tartalmak előfordulnak a falat kitöltő számítógép képernyőn, pár idősebb néző nemtetszését okozva, de ők voltak kevesebben. A többi néző más miatt morgolódott. A színdarab egyik fel nem sorolt főszereplője a technika, ami bizony nem mindig volt zökkenőmentes működésű. Szerencsére a színészek tényleg élőben jelentkeznek az interneten keresztül, ezért az összes ilyen problémát apró improvizációval megoldották, ez viszont sajnos nem segített a 10-15 másodperces kínos csendeken. A főszereplő Czukor Balázs jól játssza a karaktert, amihez hozzá tartozik, hogy aki sok éven át nem hagyja el a házát, az bizony a beszélgetésben is visszafelé fejlődik, emiatt viszont helyenként nem volt teljesen érthető a szövege. Amúgy nem csak ő, de a többi színész is nagyon jól formálja meg az általuk játszott személyeket.

Nekem összességében tetszett, elég minimalista volt, de nagyon ember közeli dráma, amivel a helyzet idegensége ellenére is könnyű azonosulni. Maga az előadás kísérletező jelleget mutat, így aki általában a színházat élvezi, s például a történet kevésbé köti le, az inkább ne a kamaraszínházba menjen mostanában.


2 megjegyzés:

  1. Ki az előadója a mű végén elhangzó zenének?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos már egyáltalán nem emlékszem, milyen zene ment a végén, de ez alatt a videó alatt szerintem ha megkérdezed kommentben, akkor meg tudják majd válaszolni:
      http://www.youtube.com/watch?v=RRLYCxvQ1tQ

      Törlés